Arhiva članaka u kategoriji - ‘Izveštaj iz…’

|

Dešavanja

Istorija

Izveštaj iz…

Noćni gulaš

Takmičenja

Vesti

|

Banja Luka izložba 2016

Autor: Rade Marjanović

February 22nd, 2016

Tekst: Milovan Bajagić

Foto: Predrag Stamenković

MKNS posetio je izložbu prijateljskog Maketarakog kluba Kastel u Banja Luci.

Pročitajte više… »

“Plastic & Steel 2013” – Affligem, Belgium

Autor: Vojislav S. Stankov

October 9th, 2013

Učešće maketara Maketarskog kluba “Novi Sad” na međunarodnom takmičenju maketara u belgijskom gradu Affligem u organizaciji IPMS Belgium. Takmičenje je održano tokom vikenda 5. – 6. oktobra a MKNS je bio jedan od ukupno 45 klubova koji su na njemu uzeli učešće. Postignuti su i odlični rezultati. Dva člana našeg kluba su osvojila ukupno tri medalje. Miroslav D. Šljivić je osvojio prvo mesto a time i zlatnu medalju maketom aviona MiG-21bis u 1/48 dok je Slobodan Beleslijin osvojio dva druga mesta, a time i dve srebrne medalje, maketama P-51C “Mustang” i F-84G “Thunderjet”, obe u 172.

Pročitajte više… »

Poklon spomen sobi Rečne flotile Vojske Srbije

Autor: Vojislav S. Stankov

October 9th, 2013

U okviru civilno-vojne saradnje, Maketarski klub “Novi Sad” je spomen sobi Rečne flotile poklonio dve makete nemačkih vazduhoplova. Makete predstavljaju dva tipa vazduhoplova, Meseršmit 109E i Junkers 87 “Štuka”, koji su oboreni tokom kratkotrajnog Aprilskog rata protivvazdušnom odbranom monitora “Drava”. Još nije utvrđen tačan broj oborenih nemačkih aviona. Govori se o najmanje tri pa i više vazduhoplova, ali po nekim podacima radi se upravo o ova dva tipa. Više o ovome na veb sajtu Vojske Srbije.

 

Pročitajte više… »

Aeromiting “Novi Sad 2013”

Autor: Vojislav S. Stankov

September 24th, 2013

 

U nedelju 22. septembra u Novom Sadu je održan aeromiting. Međutim, već u subotu 21. septembra, Novosađani su imali priliku da na keju, između Varadinskog i mosta Slobode, prate generalnu probu tj. trening za aeromiting. Aeromiting je po svojoj formi bio nešto drugačiji tip aeromitinga od onakvog kakvog smo na našim prostorima navikli da posmatramo. Ovo je u stvari bila trka aviona između pilona, u svetu poznatoj pod nazivom “Air Race”. Ovde treba napomenuti da za ovakvu vrstu događaja autorsko pravo na naziv “Air Race” drži Red Bull pa se stoga ovaj zaista jako lep događaj koji je na levoj i desnoj obali Dunava u Novom Sadu okupio nekoliko hiljada posmatrača mogao nazvati isključivo aeromitingom.

Pročitajte više… »

Dani grmljavine i tropske vreline – Kecskemet 2013

Autor: Vojislav S. Stankov

August 6th, 2013

Tradicionalni aeromiting u mađarskom gradu Kečkemetu održan je i ove 2013. godine. Bila su to dva prava vrela i tropska avgustovska dana, ispunjena grmljavinom i mirisom kerozina u vazduhu. Kažu da fotografija govori više od hiljadu reči. Stoga ćemo zaćutati, a vas kroz foto prilog ove nezaobilazne manifestacije svakog zaljubljenika u plavo nebo vodi Predrag Stamenković.

Pročitajte više… »

Veslačka regata povodom proslave dana RF

Autor: Vojislav S. Stankov

August 5th, 2013

Danas je u Novom Sadu, u duhu pomorskih i brodarskih tradicija, održana veslačka regata povodom proslave Dana Rečne flotile – Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije a sve u organizaciji Rečne flotile.
6. avgusta 1915.godine formirana je RF Kraljevine Srbije tj. porinut je prvi srpski ratni brod oklopljeni čamac „Jadar“ koji je učestvovao u operacijama odbrane prestonice tokom prvog svetskog rata te se taj dan slavi kao dan jedinica RF VS.

Pročitajte više… »

RAF Museum, Cosford (prototipovi)

Autor: MK - Novi Sad

November 19th, 2011

Naš boravak u Velikoj Britaniji je bio planiran iz dva dela. Prvi deo je bio učešće na najvećem svetskom maketarskom okupljanju ( prvi deo izveštaja možete pročitaiti ovde) u Telfordu. Tamo smo veoma uspešno predstavili naše maketarstvo, vazduhoplovnu tehniku i istoriju kao i naš grad Novi Sad. Drugi deo je bio u stvari naše prvo zaustavljane na putu za Telford a to je RAF Museum Cosford. Za ovu priliku smo napravili izbor fotografija na kojima su prototipovi koji su svojevremeno služili za ispitivanja u RAFu. Veoma neobične konstrukcije koje se u prvi mah čine veoma robustne i ,,kamenite” (ovo mora da je letelo ,,kao kamen”), na trenutke čudnovate po obliku… neki su bili ispred svog vremena (TSR na primer) ali su zbog političkog pritiska morali da budu skrajnuti mada i danas plene uzdahe zbog svoje elegancije i tehničkih rešenja.

Pročitajte više… »

Air Museum Plovdiv – Bulgaria

Autor: Predrag Stamenković

September 7th, 2011

 

Muzej vazduhoplovstva Plovdiv – Bugarska. Sveža reportaža iz muzeja načinjena tokom Aeromitinga u Plovdivu 3. septembra 2011. godine.

 

Zavalite se u svoje udobne stolice i uživajte u ovih nekoliko fotografija.

 

Prilikom Vaše prve sledeće posete Bugarskoj ne propustite da posetite i Muzej vazduhoplovstva u Plovdivu. Pročitajte više… »

Arado 196 A-3 Air Museum Plovdiv

Autor: Predrag Stamenković

September 7th, 2011

Nemački hidroavion Arado-196-A3 bugarskog ratnog vazduhoplovstva iz muzeja avijacije u gradu Plovdiv u Republici Bugarskoj.
Pročitajte više… »

100 godina Bugarskog vazduhoplovstva BIAF 2011

Autor: Predrag Stamenković

September 7th, 2011

 

Aeromiting u Plovdivu posvecen stogodisnjici Bugarskog vazduhoplovstva , pod nazivom “sky for all” . Put je bio naporan ali uz dobru ekipu koja je bila u kombiju protekao je  brzo. Pouceni iskustvom iz Austrije da je jeadan dan malo  , odlucili smo se za nocenje. Pronasli smo hotel blizu aerodroma i tu se smestili. Pročitajte više… »