Arhiva članaka u kategoriji - ‘Dešavanja’

|

Dešavanja

Istorija

Izveštaj iz…

Noćni gulaš

Takmičenja

Vesti

|

Sećanje/Remembrance

Autor: Rade Marjanović

April 12th, 2016

Sećanje na podvig posade monitora „Drava“

 

Pre 75 godina, 12. aprila 1941. godine, na 1287. plovnom kilometru reke Dunav potonuo je Kraljevski brod „Drava“. Tačno u 8 časova napisano je poslednje slovo u brodskom dnevniku rečnog monitora „Drava“, a otpočela je slavom ovenčana istorija broda i njegove junačke posade.

Pročitajte više… »

Naš peti rođendan/Our fifth birthday

Autor: Rade Marjanović

April 6th, 2016

Danas je pet godina od osnivanja Maketarskog Kluba Novi Sad – IPMS Srbija

Today is the fifth anniversary of founding the Scale Model Club Novi Sad – IPMS Serbia

happy-birthday-olive

Iron Cat 2013

Autor: Milovan Bajagić

September 17th, 2013

Zahvaljujući ljubaznosti Rečne Flotile VS i kapetana Spasojevića, ekipa maketarskog kluba Novi Sad je prisustvovala zajedničkom artiljerijskom gađanju brodskim naoružanjem rečnih jedinica Oružanih snaga Republike Mađarske i Vojske Srbije pod nazivom “IRON CAT 2013” 12. septembra 2013.

Pročitajte više… »

Otvoreni dan u kasarni “Jugovićevo”

Autor: Vojislav S. Stankov

September 12th, 2013

6. septembra Prva brigada Kopnene vojske organizovala je akciju “Otvoreni dan” u okviru koje su pripadnici jedinica novosadskog garnizona posetiocima prikazali naoružanje, opremu, kao i pokaznu vežbu “Izviđački prepad”.

Pročitajte više… »

Noć muzeja – Izložba maketa i još ponešto…

Autor: MK - Novi Sad

May 10th, 2013

U subotu 18. maja održaće se jubilarna, deseta NOĆ MUZEJA. Ove godine će po drugi put, sa velikim zadovoljstvom, svojim atraktivnim nastupom učestvovati i naš klub.
U zgradi Muzeja Vojvodine, Dunavska 35 i Spomen-sobi Rečne flotile koja se nalazi u ulici 1300 kaplara br. 11, biće postavljene izložbe maketa brodova, aviona i oklopnih vozila. Zvaničnu najavu postavke pod imenom “Izložba maketa i još po nešto…” kao i mapu gde se nalazi, možete pogledati preko linka:

Noć muzeja – Izložba mekata i još po nešto…

Ceo bilten jubilarne desete Noći muzeja 2013 u Novom Sadu možete pogledati preko linka:

Bilten NS 2013.

Airpower11 – 1. jul 2011 – Zeltweg AT

Autor: Aleksandar Počuč

July 3rd, 2011

Predrag Stamenković i moja malenkost Aleksandar Počuč, članovi MK ,,Novi Sad” (IPMS Novi Sad), zajedno sa prijateljima iz Beograda i Kraljeva, smo u petak 1.jula prisustvovali veličanstvenom aeromitingu ,,AIRPOWER11” u Zeltwegu. Sa pozicija na kojima smo se nalazili (Spotter/Presse positions) imali smo odličan pogled na celokupna dešavanja kao i pristup stajankama, hangarima… Nadam se da ćemo uspeti da vam dočaramo, makar malo, ovaj izvrstan događaj.

Celokupan doživljaj je bio fantastičan. Domaćini na samom aeromitingu su bili više nego ljubazni i profesionalni. Mi smo imali spoterske karte te smo imali priliku da sva dešavanja pratimo iz neposredne blizine. Posebna pogodnost za nas sa fotoaparatima je bio ,,kran” koji su nam domaćini dali na korišćenje. Pozicija krana je bila pored i iznad same taksi staze koja vodi na startnu poziciju za poletanje. Vojnik koji je bio zadužen za rukovanje kranom je bio veoma stručan i ljubazan, potrudio se i uspeo je da ispuni svaku našu želju za boljim pogledom. O mirisu sagorelog kerozina i 98 oktanskog avio benzina, udarima toplog vazduha iz izduva, vibracijama unutrašnjih organa… nekom drugom prilikom Pročitajte više… »