SMW2015, Telford, UK

Autor: MK - Novi Sad

November 23rd, 2015

smw15i-wNovembar mesec u britanskoj pokrajini Šropšir (Shropshire) u gradu Telfordu predstavlja za sve maketare asocijaciju na jedno ogromno i veoma lepo druženje kada se u taj grad slivaju maketari iz celog sveta. ScaleModelWorld je najveća svetska maketarska manifestacija koju organizuje IPMS UK uz svesrdnu pomoć i logistiku IPMS Telford (Shropshire Modellers). Na SMW15 smo bili prisutni po peti put zaredom. Da, otići tamo nije jednostavno pre svega zbog prilično zahtevnih (i ponižavajućih, srednjevekovnih) uslova za dobijanje britanske vize a zatim i zbog osmišljavanja i sprovođenja kompletne logistike puta. Ogromnu pomoć u savladavanju svih prepreka imamo od našeg člana Zorana Radoša (inače član IPMS Telford) i njegove porodice kao i kompletnog IPMS UK rukovodstva u pripremi potrebne dokumentacije za spomenute vize. Dakle, naši domaćini su izuzetno prijatni i pristojni ljudi koji pružaju svoj maksimum u svakom smislu. Pre nego što se ode na ovakvu smotru potrebno je osmisliti postavku-izložbu sa kojom ćemo nastupiti. IPMS Srbija a u njeno ime IPMS Novi Sad-MK Novi Sad svaki put nastupa na Overseas delu u kojem se nalaze štandovi svih stranih IPMS udruženja. Ove godine u tom delu je nastupilo 28 različitih udruženja. Naša postavka je bila zasnovana, kao i svake godine do sada, na izložbi maketa aviona koji su leteli sa našim oznakama od 1912. do današnjih dana. Uz odabrane makete iz kolekcije Zorana Radoša i nekoliko maketara iz Telforda, koristeći kao podlogu postere A3 formata na kojima su bili profili u boji istih aviona (profili su iz kolekcije postera koje je štampala MC ODBRANA a same profile je uradio član IPMS Beograd-BMK Goran Antić), napravili smo postavku.

smw15i-15wsmw15i-14wNa našem Overseas delu su bili i maketari iz Belgije, Nemačke, Italije, Poljske, Češke, Portugala, Izraela, Slovačke, Francuske, Švedske, Danske, Švajcarske, Finske…

 

smw15i-13wsmw15i-12wCela atmosfera koja prati SMW je izuzetno pozitivna i ona traje svo vreme dešavanja. Non stop se na raznim štandovima maketarskih klubova, proizvođača i izdavača odigravaju unapred dogovorene promocije, izložbe ili maketarske radionice.

 

smw15i-8wsmw15i-9w SMW je prilika proizvođačima da najave nove projekte koji su u pripremi kao i da osete maketarski puls u vezi sa nekih budućih najava ili trenutnih kretanja po pitanju interesovanja. Ove godine na SMW-u su u punoj ekspanziji bile „ruske teme“. Nekoliko britanskih SIG-ova obrađuje pojedine ruske-sovjetske teme (MiG, Suhoj, Podmornice, Oklop, Železnica, Mornarica, Figure) a na stolovima mnogih klubova su takođe bile prisutne makete sa ruskim oznakama. Isto se dešava i kod proizvođača maketa i izdavača koji se bave specijalizovanim temama avijacije, pomorstva…

 

smw15i-7wsmw15i-6wTakmičarski deo je u ekspanziji nekoliko godina u nazad. Kao što su organizatori primetili, veći priliv takmičara iz Češke i Poljske je učinio i taj deo SMW-a mnogo zanimljivijim zbog novodonetog takmičarskog duha i vrhunski urađenih radova. Neki strani maketari (koji obilaze gotovo sve veće maketarske priredbe i takmičenja) su SMW proglasili za „maketarski Wimbledon“.

 

smw15i-2wsmw15i-3wJedna od izuzetno lepih tradicija na SMW-u je okupljanje maketara na Overseas delu subotom i nedeljom od 12 do 15h kada se spajaju unapred pripremljeni stolovi i kada sva strana udruženja postavljaju svoja nacionalna jela i pića. Tada možete, uz prijatan razgovor, da probate mnoge „hladne“ specijalitete od Finske preko Portugala i Francuske sve do naše srpske kuhinje. Ove godine je naša ekipa poslužila tradicionalni „srpski zalogaj“ (na čačkalicu se nanižu: parče lepinje premazane kajmakom, šunka ili pršut/suvi vrat, suva šljiva i domaći sir kačkavalj) uz Šljivovicu (koja je opšte poznata od Japana do Argentine).

 

smw15i-5wsmw15i-1wNaša želja je da se već naredne godine na SMW pojavimo u mnogo većem broju a preporuka bi bila da se barem jednom poseti ova izuzetno dobro organizovana i odlično posećena maketarska manifestacija koja, ne bez razloga, nosi epitet najveće i najkvalitetnije na celoj našoj kugli.

smw15i-11wsmw15i-1w

 

 

 

 

 

smw15i-10wZoran Radoš (IPMS Telford), Niki Radoš i Miroslav D. Šljivić (IPMS Srbija-Novi Sad), Marco Bottoni (IPMS Italy-Milan).

 

Makete iz takmičarskog dela SMW2015:

 

smw15-1wsmw15-2w

 

 

 

 

smw15-3wsmw15-4w

 

 

 

 

smw15-5wsmw15-6w

 

 

 

 

smw15-7wsmw15-8w

 

 

 

 

smw15-9wsmw15-10w

 

 

 

 

smw15-14wsmw15-15w