Mala investicija , velika korist – Dolly skate Camera

Autor: Predrag Stamenković

January 28th, 2013

Spravica koja će dati jednu sasvim novu dimenziju fotografisanju i snimanju maketa ili čega god već. Podseća na Skejt , izrađen je od izuzetno kvalitetnog materijala a pruža velike mogućnosti snimanja kako kamerom tako i aparatom.

Dolly Camera, kako se popularno zove ovaj četvorotočkaš, je idealan za snimanje i fotografisanje kako maketa tako i maketarskih radionica u makro modu i na široko.

Potrebna je “glava ” sa stativa  koja se navrne na ovu napravu i naravno foto aparat a sve ostalo je stvar uvežbanosti i ideje za snimanje.

Fotoaparat ili kamera  moze biti bilo koji. Vazno je dobro svetlo i mirna ruka.

http://youtu.be/UGW-wL4TIeQ

 

T-72B, 1/35, ZVEZDA

Autor: MK - Novi Sad

February 11th, 2012

Maketu tenka T-72B od poznatog ruskog proizvođača “ZVEZDA” je uradio naš član Nebojša Gajić. Maketa je urađena “kutijaški”, direktno iz kutije bez ikakvih dodataka.

Jednostavnost i lakoća izrade su uvek bili prisutni u radu ovog poznatog novosadskog i somborskog maketara a što se vidi i na ovoj maketi. U toku izrade korišćene su standardne tehnike sklapanja, farbanja i naglašavanja detalja…

 

 

Pročitajte više… »

P-47D “Miss Fire”

Autor: MK - Novi Sad

February 6th, 2012

Maketa čuvenog Tanderbolta P-47D, koju je uradio naš član gospodin Miroslav Adamović, je prva u nizu koja će biti predstavljena u seriji njegovih urađenih maketa. Proizvođač makete je japanska TAMIYA a razmera je 1/48. Miro je maketu ofarbao Tamijinom bojom AS-12 iz sprej-konzerve pa je morao da upotrebi tahniku “dekantiranja” (boja se putem cevčice pod pritiskom prebacuje u bočicu da bi se potom redovno erbrašem koristila za farbanje).  Neki paneli su posebno dobili tretman Alkladovim “metalnim” bojama kako bi se istakli pojedini paneli. Nakon farbanja, primenjen je lagani “voš” radi isticanja panelnih linija i nekih detalja, i na kraju je cela maketa dobila mat lak… Pročitajte više… »

Jeep M151A2, TAMIYA, 1/35

Autor: MK - Novi Sad

February 2nd, 2012

Maketa Jeep-a M151A2 od TAMIYE u razmeri 1/35 je još jedan sjajan rad našeg člana iz Sombora, gospodina Nebojše Gajića. U stvari, ovu maketu čini kombinacija više zasebnih maketa. Dakle, samo vozilo džip je TAMIYA, protivoklopni sistem TOW kao i makete ličnog naoružanja M-16 i Uzi su iz Italerijevog seta savremenog naoružanja što je urađeno sa prilično pažnje. Poseban “dodatak” sopstvene izrade su

okrugli komadići celuloida boje dima koji su ubačeni u nišanske sprave kao imitacija stakla. Vrlo efektno, zaista. Tokom rada su korišćene klasične maketarske tehnike krede, drajbraša… Pročitajte više… »