I Online Berić Kup završen! I Online Berić Cup finished!

Autor: Rade Marjanović

April 9th, 2017

I Online Berić Kup je uspešno priveden kraju.

Pročitajte više… »

Kup Aleksandar Berić (available in English)

Autor: Rade Marjanović

February 24th, 2017

Maketarski Klub “Novi Sad” – IPMS Srbija poziva Vas da uzmete učešće na prvom online takmičenju, u spomen na Poručnika bojnog broda Aleksandra Berića.

Pročitajte više… »

Papirna radionica

Autor: MK - Novi Sad

December 28th, 2015

r15-1wČlanovi MKNS-IPMS Novi Sad su održali „Papirnu radionicu” za sve zainteresovane mališane koji su posetili „Raspustilište” koje tradicionalno organizuje Novosadski otvoreni univerzitet u svojim prostorijama koje se nalaze u Radničkoj ulici br.20.
„Papirna radionica” je održana zahvaljujući našim prijateljima iz društva za Tehničko i informatičko obrazovanje koje nam je ustupilo svoje complete za papirno modelarstvo.
Atmosfera u radionici je bila vrlo radna i zanimljiva. Pored zainteresovanih i vrlo vrednih mališana, i članovi podmlatka našeg kluba su održali svoje radne tačke na kojima su pokazali tehnike sklapanja i farbanja maketa četkicama i erbrašom.
Članovi MKNS-IPMS Novi Sad se zahvaljuju društvu za Tehničko i informatičko obrazovanje na poklonjenim kompletima za papirno modelarstvo i rukovodiocima „Raspustilišta” i Novosadskog otvorenog univerziteta na pozivu i prilici da mališanima pokažemo prve korake u savladavanju maketarskih i modelarskih veština. Pročitajte više… »

MKNS, DexyCo i Revell…2015.

Autor: MK - Novi Sad

December 6th, 2015

DR3Maketarski klub „Novi Sad“-IPMS Novi Sad je u dogovoru sa poznatim domaćim lancem prodavnica DexyCo (u čijem prodajnom programu Revell zauzima značajno mesto) u subotu 5.decembra održao drugi put po redu simpatično „takmičenje“ u crtanju maketa. Učešće su uzeli svi zainteresovani do 15 godina starosti a cilj je bio da što vernije nacrtaju „manekena“ u čijoj ulozi je bio Leopard 2(Revell, 1/35).
U veseloj i radnoj atmosferi, dvadesetak mališana je dalo sve od sebe da što vernije nacrta izloženu maketu. Na kraju „takmičenja“, članovi MKNS i zaposleni u DexyCo-u su izabrali crteže koji su bili nagrađeni maketama koje su obezbedili DexyCo i Revell.
U sklopu ovog lepog događaja, članovi kluba su izložili nekoliko svojih radova maketa dok je Nikola Rađenović izložio i svoje crteže na temu vazduhoplovstva.

Zahvaljujemo se DexyCo-u na pozivu i pruženoj prilici za organizovanje ovog lepog događaja.

Pročitajte više… »

SMW2015, Telford, UK

Autor: MK - Novi Sad

November 23rd, 2015

smw15i-wNovembar mesec u britanskoj pokrajini Šropšir (Shropshire) u gradu Telfordu predstavlja za sve maketare asocijaciju na jedno ogromno i veoma lepo druženje kada se u taj grad slivaju maketari iz celog sveta. ScaleModelWorld je najveća svetska maketarska manifestacija koju organizuje IPMS UK uz svesrdnu pomoć i logistiku IPMS Telford (Shropshire Modellers). Na SMW15 smo bili prisutni po peti put zaredom. Da, otići tamo nije jednostavno pre svega zbog prilično zahtevnih (i ponižavajućih, srednjevekovnih) uslova za dobijanje britanske vize a zatim i zbog osmišljavanja i sprovođenja kompletne logistike puta. Ogromnu pomoć u savladavanju svih prepreka imamo od našeg člana Zorana Radoša (inače član IPMS Telford) i njegove porodice kao i kompletnog IPMS UK rukovodstva u pripremi potrebne dokumentacije za spomenute vize. Dakle, naši domaćini su izuzetno prijatni i pristojni ljudi koji pružaju svoj maksimum u svakom smislu. Pre nego što se ode na ovakvu smotru potrebno je osmisliti postavku-izložbu sa kojom ćemo nastupiti. IPMS Srbija a u njeno ime IPMS Novi Sad-MK Novi Sad svaki put nastupa na Overseas delu u kojem se nalaze štandovi svih stranih IPMS udruženja. Ove godine u tom delu je nastupilo 28 različitih udruženja. Naša postavka je bila zasnovana, kao i svake godine do sada, na izložbi maketa aviona koji su leteli sa našim oznakama od 1912. do današnjih dana. Uz odabrane makete iz kolekcije Zorana Radoša i nekoliko maketara iz Telforda, koristeći kao podlogu postere A3 formata na kojima su bili profili u boji istih aviona (profili su iz kolekcije postera koje je štampala MC ODBRANA a same profile je uradio član IPMS Beograd-BMK Goran Antić), napravili smo postavku. Pročitajte više… »

Maketarska radionica 10.10.2015.

Autor: MK - Novi Sad

October 10th, 2015

r1Nakon letnje pauze, dolaskom jeseni, naša maketarska radionica je ponovo u punom zamahu. Sa novim-starim članovima u starom ambijentu (Novosadski otvoreni univerzitet, Radnička br.20) i prijatnoj atmosferi, radi se na novim maketarskim projektima uz obilje ozbiljnih maketarskih razgovora… na stolovima su nosači aviona, putnički avioni, kamioni (i digitroni za prebrojavanje nitni), tenkovi i sve ostalo iz našeg maketarskog asortimana. Pokazuju se savladane tehnike, nove boje i alat, planiraju se putovanja i nastupi… sve u svemu, pred nama je još jedan bogati maketarski period. Pročitajte više… »

SIAF 2015

Autor: MK - Novi Sad

September 3rd, 2015

s1SIAF 2015 je održan peti put za redom u Slovačkoj u mestu Sliač. Predrag Stamenković je imao priliku da prisustvuje ovom dvodnevnom aeromitingu te nam je priredio i odlične snimke. Deo njegovih snimaka možete videti u ovom prilogu dok će cela galerija biti uskoro dostupna za gledanje na Aircraftplanet.com.

U istom timu srpskih spotera je bio i gospodin Živojin Banković čije utiske možete pročitati na portalu TANGO SIX
Pročitajte više… »

100 godina RF VS

Autor: MK - Novi Sad

August 8th, 2015

100-5wRečna flotila VS je 6.avgusta proslavila 100-tu godišnjicu postojanja. Tim povodom je u kasarni „Aleksandar Berić” u Novom Sadu održana prigodna svečanost i otkrivanje spomen biste sa likom komandanta Aleksandra Berića da bi se nakon toga obeležavanje godišnjice preselilo na novosadski kej gde je upriličena smotra pripadnika RF, veslačka regata i svečani defile plovidba brodova RF.

U kasarni na Limanu je predata maketa broda „Jadar” komandantu RF, rad poznatog pančevačkog brodo modelara gospodina Đorđa Latovljevića iz brodomodelarskog kluba „Panon”. Našim Dunavskim mornarima, naslednicima čuvenih „Šajkaša” želimo još mnogo vekova mirne i dostojanstvene plovidbe. Živeli! Pročitajte više… »

6.kup Osijeka (Hr.), 20.jun 2015.

Autor: MK - Novi Sad

June 24th, 2015

o9Tekst i fotografije: Predrag Stamenković

MKNS-IPMS Novi Sad je učestvovao na 6. maketarskom kupu grada Osijeka u Hrvatskoj u subotu 20.6.2015. Takmičenje je održano na sportskom aerodromu u staroj aerodromskoj zgradi. Članovi MKNS su ostvarili 7 plasmana u juniorskoj i dva u seniorskoj konkuranciji. Pored domaćina, takmičenju i izložbi su prisustvovali i maketari iz Srbije i Austrije. IPMS Austrija je imala svoj izložbeni štand.Maketari su mogli da uživaju i u aeromitingu koji se održavao tog dana na aerodromu tako da su fotoaparati bili prilično angažovani. Pročitajte više… »

XII Panon kup, 7.jun 2015, Pančevo

Autor: MK - Novi Sad

June 24th, 2015

p1Pančevačko udruženje brodomodelara „Panon” je 6. i 7. juna organizovalo maketarsko takmičenje i izložbu u svome gradu, pod nazivom „XII Panon kup”. Članovi našeg kluba su učestvovali u takmičarskom delu sa dvadesetak svojih radova. Samo takmičenje je održano prema pravilniku MSS-a. Takmičenju su prisustvovali maketari iz Srbije i BiH (Fed. i RS) a takmičenje se odvijalo u 3 pionirske kategorije, 3 juniorske, 8 kadetskih, 22 seniorske i jednoj Spec kategoriji (sa temom posvećenoj danu D tj. invaziji saveznika na Normandiju).

Pročitajte više… »